Nasza świadomość w kwestii jedzenia i dobierania produktów wciąż rośnie. Podobnie jak ilość zjadanych ryb i owoców morza. Jednak tym samym pojawiają się nowe osoby, które borykają się z alergią na te produkty natury. Alergia na ryby i owoce morza dotyka aż 4-6% dzieci oraz 2% dorosłych. Alergicy dzielą się na dwie grupy. Jedna to osoby uczulone na wszystkie ryby, natomiast druga grupa, to osoby, które nie mogą jeść tylko jednego gatunku. Co robić, kiedy nie możemy wykorzystywać ryb i owoców morza w naszej diecie? Jak zbilansować dietę, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje?

Alergia na ryby

Ryby posiadają termostabilne alergeny, co oznacza, że niezależnie od tego, czy ugotujemy rybę, czy ją upieczemy, czy zjemy surową, objawy alergii wystąpią zawsze. Warto pamiętać, że w produktach kolagenowych często występuje rybia żelatyna. Na nie także muszą uważać osoby z alergią, gdyż mogą dostać uczulenia, podobnie jak po zjedzeniu ryby. Kawior nie jest polecany alergikom, gdyż też może uczulać.

Najczęściej uczulającą rybą jest dorsz, ponieważ ma w sobie aż 30 antygenów. Ponadto uczulają również: śledź, szprot, węgorz, okoń, karp, łosoś i tuńczyk.

Alergia na owoce morza i skorupiaki

Nie tylko ryby mają moc uczulania. Robią to również inne owoce morza. Skorupiaki wyposażone są w alergeny, które mogą przeżyć nawet bardzo wysokie temperatury. Skorupiaki, które najczęściej uczulają, to: kraby, homary, raki i langusty.

Mięczaki to owoce morza, które dużo rzadziej wywołują alergie, jednak nie oznacza to, że jest to niemożliwe. Najczęściej uczulają ostrygi, małże, ślimaki, kalmary i ośmiornice.

Objawy alergii

Co zamiast ryb

Objawy alergii na ryby i owoce morza u osób uczulonych mogą pojawić się w trzech różnych miejscach. Po pierwsze współpracy może odmówić przewód pokarmowy. Bardzo prawdopodobne jest pojawienie się nudności, wymiotów, bólu brzucha, swędzenia w obrębie jamy ustnej, obrzęk jamy ustnej oraz biegunki. Ponadto na skórze możliwe jest pojawienie się pokrzywki i obrzęku. Układ oddechowy także będzie protestował. Pojawią się duszności, ucisk w klatce piersiowej, katar i łzawienie oczu.

Co zamiast ryb?

Jeśli jesteśmy uczuleni na ryby i owoce morza, a nie chcemy nabawić się groźnych niedoborów, musimy koniecznie wprowadzić do naszej diety zamienniki. Produkty te muszą być bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D oraz jod. W naszej diecie nie powinno zabraknąć wartościowych nasion szałwii hiszpańskiej (inaczej chia), olei roślinnych, nasion roślin strączkowych, owoców, orzechów włoskich, siemienia lnianego, różnego rodzaju pestek oraz migdałów. W ekstremalnych przypadkach pomóc może również suplementacja, jednak najkorzystniejsza będzie zbilansowana, profesjonalnie ułożona dieta dla alergików.

Jeśli nie mamy czasu na samodzielne gotowanie, warto zainteresować się tematem cateringów dietetycznych. Niektóre firmy oferujące diety pudełkowe z dowozem, specjalizują się w oryginalnych, nietypowych dietach dla alergików, cukrzyków, osób cierpiących na różne schorzenia. W poszukiwaniach nieocenioną pomoc proponuje porównywarki cateringów dietly.pl, baza wszystkich firm cateringowych w kraju – sprawdź catering dietetyczny Częstochowa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here