Błonnik to naturalny składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Reguluje wiele procesów – jak wchłanianie cholesterolu czy wyrównywanie poziomu glukozy we krwi. Poza profilaktyką chorób błonnik doskonale wspomaga odchudzanie. Sprawdź, w jaki sposób błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy i w jakich produktach jest go najwięcej.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/blonnik-odchudzanie-znaczenie-produktow-bogatych-blonnik-dietach-odchudzajacych/   

Rola błonnika w organizmie

Błonnik odgrywa istotna rolę w naszym organizmie. Chociaż dzienna zalecana dawka błonnika jest stosunkowo niewielka, bo mieści się między 25 a 30g na dzień, to statystyki pokazują, że ilośc spożywanego obecnie przez nas błonnika jest zdecydowanie niewystarczająca. Rzutuje to na rozwój wielu schorzeń, szczególnie tych dotyczących jelit, hemoroidów, zaparć czy nawet kamicy żółciowej. Niedobór błonnika wynika z dość ograniczonej ilości owoców i warzyw jakie spożywamy na co dzień, a to właśnie one są najlepszym źródłem błonnika.

Ilość spożywanego błonnika ma również decydujące znaczenie podczas odchudzania. Reguluje on wchłanianie tłuszczów i cukrów, usprawnia metabolizm, a także oczyszcza jelita z niestrawionych resztek pokarmowych.

Najlepsze źródła błonnika

Błonnik dzielimy na dwa rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Każdy z tych rodzajów znajduje się w innej grupie produktów. Ten pierwszy zawarty jest głównie w owocach. Najwięcej znajdziemy go w tak popularnych u nas jabłkach i gruszkach. Z kolei błonnik nierozpuszczalny w wodzie znajduje się głównie w zbożach, warzywach oraz niektórych owocach. W przypadku obu tych typów błonnika kluczowe jest spożywanie odpowiedniej ilości wody. Tylko dzięki prawidłowemu nawadnianiu możemy odczuć pozytywne działanie i właściwości błonnika.

Przeczytaj też: http://www.galax-sport.pl/preparaty-witaminowe-dla-kobiet/ 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here