Dieta cukrzycowa – podstawowe informacje dla osób z cukrzycą

0
134

Cukrzyca to choroba, która dotyka niemałą część osób. Odpowiednie odżywianie jest jednym ze sposobów leczenia choroby. Nie oznacza to jednak, że dieta cukrzycowa musi być mdła i pozbawiona smacznych potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać smaczne posiłki, trzymając się zasad diety cukrzycowej. Sprawdź, na czym polega dieta cukrzycowa, co można jeść, a które produkty są przeciwwskazane.

Dieta cukrzycowa – kto powinien ją zastosować?

Według niektórych informacji w Polsce na cukrzycę choruje nawet ponad 2 miliony osób. W tym u ok. 1 miliona choroba nie powoduje żadnych objawów. Zdecydowanie najbardziej powszechnym rodzajem cukrzycy jest cukrzyca typu 2, która występuje w nawet 90% przypadków zachorowań. W grupie ryzyka osób, które mogą na nią zachorować, są ludzie z otyłością powyżej 40-45 roku życia. Do grupy chorób pod nazwą cukrzyca zaliczamy: cukrzycę typu 1 (trzustka przestaje produkować insulinę), cukrzyca typu 2 (zazwyczaj jest rezultatem nieodpowiedniej diety, prowadzi do uniewrażliwienia tkanek na insulinę), cukrzyca MODY (występuje zazwyczaj u ludzi młodych i przypomina cukrzycę typu 2), cukrzyca LADA (odmiana cukrzycy typu 1, jednak z nieco łagodniejszym przebiegiem) oraz cukrzyca ciążowa.

Niezależnie od typu cukrzycy, główne cele diety i zalecenia żywieniowe pozostają takie same i mają na celu kontrolę glikemii. W przypadku osób, które poza cukrzycą muszą zmagać się z otyłością, stosuje się dietę prowadzącą do zmniejszenia masy ciała. Najbardziej wymagająca jest dieta osób z cukrzycą typu 1, gdzie odpowiednio trzeba zbilansować przyjmowaną insulinę do ilości spożywanych węglowodanów i białek.

Dieta cukrzycowa, czyli jaka?

Co jeść na diecie cukrzycowej

Wokół rekomendacji dla osób z cukrzycą istnieje wiele kontrowersji. Przez wiele lat głównym zaleceniem było spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55 IG), które miały stanowić główne źródło energii. Z czasem jednak zauważono, że dużo ilość węglowodanów w diecie cukrzycowej nie jest efektywnym sposobem na walkę z chorobą. Obecnie za najlepszą dietę w cukrzycy uznaje się dietę niskowęglowodanową o zwiększonej zawartości tłuszczu. Skuteczność takiej koncepcji została potwierdzona wieloma badaniami i rezultatami osób stosujących dietę. W wielu przypadkach dieta cukrzycowa zakłada podział składników odżywczych w taki sposób, aby węglowodany nie dostarczały więcej niż 30% wszystkich kalorii. Osoby zaczynające taką dietę szybko orientują się, że produkty zawierające zdrowe tłuszcze mogą pomóc w odchudzaniu i walce z chorobą. Skutecznym sposobem na zdrowe odżywianie w takich warunkach jest również dieta pudełkowa.

Co jeść na diecie cukrzycowej?

Restrykcyjność diety cukrzycowej zależy głównie od reakcji organizmu na przyjęcie większych porcji węglowodanów. Oznacza to, że w wielu przypadkach do przygotowania idealnego planu żywieniowego konieczna jest pomoc specjalistów jak np. dietetyk i catering dietetyczny Gdańsk. Trzeba pamiętać, że dieta powinna nie tylko pomagać w walce z chorobą, ale również dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, aby nie doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here