Bataty są odmianą słodkich ziemniaków, która niestety dość rzadko występuje na polskich stołach. A to błąd, ponieważ te niepozorne warzywa kryją w sobie mnóstwo drogocennych właściwości odżywczych – wiele ciekawych witamin oraz substancji mineralnych. Prozdrowotnym działaniem przewyższają klasyczne ziemniaki, a oprócz tego zachwycają swoim niesamowitym i niepowtarzalnym smakiem. Lekko słodki, aczkolwiek wciąż pasujący do wielu wytrawnych dań zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Bataty nie są też trudne w przygotowaniu, gdyż nie potrzebują specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy je ugotować, a następnie podać w towarzystwie soczystego mięsa oraz ugotowanych warzyw bądź sałatki. A jak gotować bataty? Ile czasu powinna trwać taka obróbka termiczna i czy do wody, do której wrzucane są warzywa, należy coś dodawać? Na te pytania warto sobie odpowiedzieć jeszcze przed swoim pierwszym spotkaniem ze słodkimi ziemniakami. Źle przyrządzone okażą się bowiem twarde i nie do końca smaczne, a przez to każdy może niepotrzebnie zniechęcić się do ich jedzenia.

Jak długo gotować bataty i w jaki sposób to zrobić?

Jak długo gotować bataty i w jaki sposób to zrobić?Krokiem pierwszym pozwalającym na ugotowanie słodkich ziemniaków będzie przygotowanie garnka z wodą. Do średniej wielkości naczynia należy wlać niewielką ilość wody (koniecznie zimnej), a następnie wrzucić do niej warzywa. Nie powinno się ich kroić na mniejsze części. Gotowane w całości zachowają wszystkie swoje drogocenne właściwości odżywcze i będą gotować się tak samo z każdej strony – zabezpieczy to kucharza przed podaniem surowego dania. Oczywiście gotując słodkie ziemniaki w całości, trzeba liczyć się z tym, że może to trochę potrwać. Co kilkanaście minut należy sprawdzać ich strukturę, próbując wbić do nich widelec – jeżeli gładko zatopi się we wnętrzu ziemniaka, oznacza to, że został on właściwie przygotowany i nie jest już surowy. Ta metoda wymaga poświęcenia sporej ilości czasu.

Czy zatem można ugotować bataty, dysponując wyłącznie kilkudziesięcioma minutami? Tak, ale w tym celu należy je wcześniej pokroić na mniejsze części. Taką kosteczkę należy umieścić w garnku z gotującą się wodą (powinno być jej tyle, aby spokojnie przykryła ziemniaki). Do wody można też dosypać niewielką ilość soli oraz łyżeczkę bądź dwie łyżeczki cukru – bataty same w sobie są słodkie, ale te przyprawy wydobędą z nich jeszcze głębszy i bardziej intensywny smak oraz aromat. Warzywa należy gotować w tej formie przez około pół godziny liczonych od chwili, w której woda z wrzuconymi batatami zacznie się gotować. Po upływie podanego czasu warto kolejny raz sprawdzić konsystencję ziemniaków poprzez próbę wbicia do nich widelca. Jeżeli bez trudu wchodzi od w warzywa – są one idealnie przygotowane i gotowe do spożycia.

Jak gotować bataty? Inne metody przyrządzania

Jak gotować bataty? Inne metody przyrządzaniaOczywiście nie jest powiedziane, że bataty koniecznie należy zawsze gotować. Spokojnie poddawać je można również zupełnie innym obróbkom termicznym, mogąc je dzięki temu podawać w odmiennej formie i komponować z ciekawymi dodatkami, tworząc zaskakujące potrawy. Każdy, kto wie już, jak gotować bataty, powinien przetestować te inne kulinarne wariacje. Bo słodkie ziemniaki smakują fantastycznie między innymi w wersji upieczonej. Aby przygotować je w taki sposób, należy pokroić je na mniejsze kawałki przypominające wyglądem ziemniaczane talarki. Najlepiej umieścić je na blaszce przykrytej specjalnym papierem do pieczenia, a następnie odpowiednio doprawić. Polane niewielką ilością tłuszczu bądź ozdobione małymi kawałkami jakościowego masła wydobędą z siebie najwspanialsze aromaty i wyjątkowy smak.

Tłuszcz można też dodatkowo posypać ulubionymi przyprawami – słodką lub ostrą papryką, solą, pieprzem, bazylią, oregano czy nawet niewielką ilością cukru bądź innej słodzonej substancji. Upieczone bataty najlepiej smakują w połączeniu z dobrej jakości mięsem. Usmażony stek należy położyć na talerzu i ozdobić go kawałkami słodkich ziemniaków. Aby potrawa miała delikatniejszy smak i więcej wartości odżywczych, można przygotować do niej prostą sałatkę. Skomponowana ze zwykłej sałaty lodowej, pomidora, ogórka i niewielkiej ilości oliwy z oliwek idealnie zgra się z tłustym mięsem i pieczonymi ziemniaczkami. Danie wprost stworzone na obiad bądź wieczorne spotkanie ze znajomymi!

Ograniczenia w kuchni nie istnieją

W kuchni na pewno warto kombinować i nie ograniczać się do stosowania cały czas tych samych produktów spożywczych. Istnieje wiele takich artykułów, które Polakom wciąż nie są zbyt dobrze znane, a na świecie wywołują furorę i każdego zachwycają walorami smakowymi czy nawet estetycznymi. Bo takie słodkie ziemniaki przepięknie prezentują się na talerzach. Lekko podpieczone bądź ugotowane w tradycyjny sposób efektownie zgrywają się z ciemnymi mięsiwami i wielokolorowymi sałatkami. To warzywa idealne dla osób, które chcą się odchudzać bądź próbują prowadzić zbilansowany tryb żywienia. Jedząc słodkie ziemniaki dość regularnie (np. dwa razy w tygodniu), można dostarczyć swojemu organizmowi ogromną dawkę witamin i minerałów, które zadbają o ogólny stan zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here