Ciasto francuskie jest niezastąpione w przypadku przyrządzania słodkich, jak i słonych posiłków. Możemy je bez problemu znaleźć w sklepie, jednak dużo lepsze jest zrobione samodzielnie na dobrym maśle. Wymaga sporo cierpliwości, ale naprawdę warto! Jak przyrządzić idealne ciasto francuskie?

Przygotowanie ciasta francuskiego krok po kroku

Pracę należy podzielić na dwa etapy. W pierwszym zajmujemy się przygotowaniem ciasta, a w drugim masła. Należy użyć poniższych składników:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

W pierwszej kolejności należy wymieszać wodę z solą, a następnie rozpuścić w garnku 50 g masła. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, płynne masło oraz wodę z solą. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy ciasto i lekko spłaszczamy. Należy owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Następnym etapem jest przygotowanie masła. Jego pozostałą część, czyli 200 g, ucieramy drewnianą kulą na gładką masę i wkładamy pomiędzy dwie warstwy pergaminu. Należy ją rozwałkować pomiędzy papierem do pieczenia na prostokąt o grubości około 2 cm i włożyć do lodówki, by stężało. Zajmuje to około 1-2 godziny.

Wałkowanie ciasta francuskiego

Wyjmujemy z lodówki ciasto owinięte folią spożywczą i rozwałkowujemy na kwadrat o grubości do 2 cm. Środek ciasta powinien być nieco grubszy niż boki. Następnie wyjmujemy z lodówki masło, zdejmujemy pergamin i kładziemy na środku ciasta. Teraz przystępujemy do wałkowania ciasta. Należy zawinąć jego rogi na płat masła i skleić ze sobą tak, by uformować kopertę z masłem w środku. Ciasto maślane należy rozwałkować na prostokąt (ma być 3 razy dłuższy niż szerszy).

Tak przygotowane ciasto składamy na trzy części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na długi prostokąt (krótszy bok) i składamy na trzy części. Wkładamy znowu do lodówki na 1 godzinę. Tę czynność należy powtarzać 6 razy, za każdym razem wkładając je do lodówki na 2 godziny. Przed pieczeniem ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 4 mm. Więcej pysznych przepisów można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here