Pierogi to jedna z najpopularniejszych potrwa na polskich stołach. Choć często myślimy, że jest to typowo polskie danie, to jednak nie ma ono ojczystego rodowodu. Pomysł na pierogi przywędrował do Europy z Chin bardzo wcześnie, bo jeszcze w średniowieczu. Najpowszechniejsze obecnie pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej i dominują na polskich i ukraińskich stołach. Przygotowanie pierogów jest stosunkowo łatwe. Farsz pierogów ruskich opiera się na twarogu, ziemniakach i podsmażonej cebuli, które zbite są w masę.Jak ugotować pierogi? O tym przeczytasz w niniejszym artykule.

Rodzaje pierogów

jak ugotować pierogiPierogi są jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Najczęściej spotykanymi rodzajami pierogów są ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, czy też z serem. Czasami spotyka się również pierogi na słodko z różnymi owocami. W tym wypadku prym wiodą truskawki i jagody. Jak wiec widać rodzaj pierogów zależy od użytego doń farszu. Zdecydowanie najczęściej spożywamy pierogi ruskie. Czy to w formie gotowej zakupione w markecie, czy też osobiście przez nas wykonane. Najczęściej podajemy je z podsmażoną cebulą, skwarkami i śmietaną do popicia. Pierogi z kapustą i grzybami najczęściej podawane są z barszczem czerwonym. Pierogi z serem, czy też z różnego rodzaju owocami podawane są zazwyczaj na słodko. Pierogi są daniem tanim i prostym do wykonania. Z pewnością zadowolą każdego smakosza.

Czy wyżej wymienione pierogi to wszystko czym może nas zaskoczyć ta potrawa? Absolutnie nie, pomysłów na farsz do pierogów jest znacznie więcej. Bardzo popularne są choćby pierogi ze szpinakiem, które na dodatek są bardzo zdrowe. Oczywiście również weganie mają swój sposób na pierogi. Coraz więcej barów i restauracji serwuje pierogi w takiej własnie formie. W przypadku tego rodzaju pierogów farszem jest najczęściej tofu. Nieco inną odmianą pierogów są pierogi leniwe. To bardziej forma klusek, które przygotowywane są na bazie twarogu, jajek i mąki. Nie mają nadzienia, gdyż wszystkie składniki – takie same jak w przypadku pierogów – zostały tutaj po prostu wymieszane i ulepione w kluski. Tego rodzaju pierogi podaje się najczęściej ze śmietaną, okraszone w bułce tartej. Popularna jest również wersja na słodko.

Jak ugotować pierogi?

Jak ugotować pierogi? Sprawa nie jest wcale taka prosta. Musimy bowiem dołożyć wszelkich starań, aby z naszych pierogów nie wypływał farsz, a także aby ciasto nie pozostało surowe. Ma to niebagatelne znaczenie dla powodzenia całego przedsięwzięcia. Surowe ciasto może spowodować u nas problemy z niestrawnością, natomiast wyciekający farsz zniweczy cały nasz wysiłek. Oczywiście, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania, musi być dobrze zalepiony w cieście. Brzegi pierogów muszą być odpowiednio zlepione. Warto wcześniej brzegi ciasta zwilżyć wodą. Dzięki temu mocniej zlepimy ciasto.

A jak ugotować pierogi, aby ciasto nie było surowe? Tutaj największe znacznie ma sam proces gotowania. Aby przebiegł pomyślnie należy stosować się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Możemy również dodać nieco oleju, dzięki czemu pierogi nam się nie posklejają. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotujemy je około 2 do 3 minut. Musimy oczywiście pamiętać, aby nie wrzucać do garnka zbyt dużej ilości pierogów, tak aby mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię.

Oczywiście bardzo duże znaczenie ma przygotowanie odpowiedniego farszu. W przypadku pierogów ruskich musimy zrobić go na podstawie twarogu, smażonej cebulki i rozdrobnionych ziemniaków. Ale oczywiście do pierogów możemy również włożyć kiszoną kapustę z grzybami, szpinak, zmielone mięso, czy też jagody, albo truskawki.

Czy pierogi można zamrozić?

jak ugotować pierogiPierogi są idealnym daniem, które możemy w większej ilości zamrozić. Co ciekawe, do zamrożenia nadają się zarówno pierogi już ugotowane, jak i jeszcze surowe. Do zamrażarki pierogi należy włożyć w ten sposób, aby się do siebie nie poprzyklejały. Musisz też wiedzieć, że pierogów w zamrażarce nie można trzymać w nieskończoność. Zasadniczo możemy je mrozić maksymalnie do 4 miesięcy. Przygotowanie zamrożonych pierogów do spożycia również jest stosunkowo proste. Wystarczy wrzucić jej do posolonego wrzątku z odrobiną oleju lub oliwy. Wystarczy, że pogotują się kilka minut i będą gotowe do spożycia.

Jak przyrządzić gotowe pierogi?

Oczywiście nie każdy ma czas na lepienie pierogów. Często więc kupujemy gotowe pierogi w markecie. Jak nie przyrządzić, aby nadawały się do spożycia? W zasadzie można poddać je obróbce cieplnej na trzy sposoby. Kupne pierogi możemy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i łyżki oleju, usmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulką, lub upiec w piekarniku. Tego rodzaju pierogi przyrządza się bardzo szybko. Nie ma w tym żadnej filozofii i już po paru minutach możemy zasiąść do obiadu. Oczywiście jest t opcja dla osób zabieganych, lub też takich którzy wolą iść na łatwiznę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here