Chcąc żyć długo, ciesząc się dobrym zdrowiem, siłą, możliwością uprawiania sportów itp. musimy mieć na uwadze jak ważne jest prawidłowe, zdrowe odżywianie się. Zbilansowana dieta potrafi wiele zmienić w naszym organizmie – oczywiście jak najbardziej na plus! Trzeba wiedzieć, że nie ma nic lepszego dla naszego organizmu niż naturalne witaminy spożywane codziennie w codziennych 5 porcjach warzyw i owoców.

Syntetyczne czy naturalne witaminy?

Niepodważalnie witaminy syntetyczne są znacznie gorzej przyswajane przez nasz organizm niż te naturalne. Syntetyki wchłaniają się podobno zaledwie w 7%, a trzeba pamiętać również, że jest to wytwór farmaceutyczny i nigdy do końca nie wiadomo czy nie spożywamy wraz ze sztucznymi witaminami jakichś dodatkowych substancji niekoniecznie niezbędnych naszemu organizmowi. Zupełnie przeciwnie ma się sprawa odnośnie tych naturalnych, ponieważ wraz z nimi do naszego układu trawiennego trafiają różne inne równie ważne składniki odżywcze oraz mikro- i mikroelementy.

Logicznie rzecz biorąc naturalne witaminy w większości występują w roślinach: świeżych warzywach i owocach. Wyjątkiem niestety jest witamina B12 (kobalamina) występująca prawie wyłącznie w produktach podchodzenia zwierzęcego (m.in. w mięsie, rybach, jajach, a co za tym idzie również w makaronach, serach, mleku), a także drożdżach spożywczych oraz witamina D wytwarzana przez nasz organizm dzięki syntezie w skórze z pomocą promieni słonecznych (występuję również w niektórych rybach morskich). Słowem – nie musimy sztucznie suplementować witamin, bo wszelkiego rodzaju składniki naszego pożywienia je zawierają.

Dodatkowym argumentem przemawiającym za naturalną suplementacją witamin jest praktyczny brak możliwości ich przedawkowania co w przypadku syntetyków jest możliwe i czasami się zdarza. Zbyt duże dawki przyjmowanych syntetycznych witamin mogą powodować ich kumulację w organizmie, a co za tym idzie uszkodzenia niektórych organów, jak np. zaburzenie pracy wątroby, serca i układu nerwowego przez zbyt duże dawki witaminy A. Nie tylko witamina A w nadmiarze może nam zaszkodzić. Nadmiar witaminy E powoduje spadek wydajności mięśni, ciągłą senność oraz ogólne osłabienie. Nadużywanie witaminy D może wywoływać choroby układu krwionośnego z powodu powstałych zwapnień na tkankach miękkich takich jak np. serce czy płuca. Jest jeszcze jedna witamina, której nadmiar może nam bardzo zaszkodzić – mowa tu o witaminie K, której zbyt duża ilość może doprowadzić nawet do żółtaczki, anemii czy nawet uszkodzenia mózgu.

To nie straszenie to po prostu uświadamianie jak ważne są dla nas naturalne witaminy. Pamiętajmy o zdrowym i zbilansowanym odżywianiu, okresowych badaniach morfologicznych, a z pewnością będziemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem i unikniemy wielu nieprzyjemnych problemów. Oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba można uzupełnić naturalną suplementację o tę syntetyczną, ale zawsze w oparciu o badania lekarskie oraz konsultacje z dietetykiem by mieć czarno na białym na co uważać, a na co możemy sobie pozwolić.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

Odpowiedz na „GregoryAnuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here