Kończy się zima i nadchodzi czas zmiany garderoby na lżejszą. Tymczasem zmniejszona aktywność fizyczna i niekontrolowany apetyt pozostawiły ślady w postaci dodatkowych kilogramów, które szpecą i szkodzą. Problem nadwagi jest na pewno problemem estetycznym, ale to przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia a nawet życia. Zbliżająca się wiosna może być więc impulsem, doskonałą okazją do pozbycia się nadwagi. Warto zaplanować i przeprowadzić kurację odchudzającą – lepszy wygląd, dobry stan zdrowia, doskonała kondycja fizyczna i psychiczna wynagrodzą wszystkie trudy diety i ćwiczeń fizycznych podczas kuracji.
Na początek warto skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem. Lekarz oceni nasz stan zdrowia i orzeknie, czy prowadzenie kuracji odchudzającej jest bezpieczne. Dietetyk oceni jak znaczny jest problem nadmiaru kilogramów – podpowie ile powinniśmy zrzucić oraz jak to zrobić najlepiej, bez szkody dla zdrowia.
Decydując się na kurację trzeba mieć świadomość, że nie ma cudownych sposobów, które bez wysiłku i zaangażowania powodują ubytek wagi. Dieta, aktywność fizyczna, suplementy, wsparcie psychologiczne są niezbędne podczas kuracji, która ma nie tylko odchudzić, ale zmienić złe nawyki żywieniowe a efekty tej kuracji mają być trwałe.
Czasem jest tak, że problem nadwagi to tylko kwestia dwóch – trzech kilogramów. Nie trzeba więc planować poważnej, długo trwającej kuracji, tylko zastosować którąś ze znanych kilkudniowych diet. Jedną z prostszych, tanich, skutecznych jest zupa z kapusty białej.
Zupa kapuściana na odchudzanie przygotowywana jest wyłącznie z warzyw popularnych i powszechnie dostępnych, a przy tym bardzo zdrowych i tanich. Najważniejszym składnikiem jest kapusta biała głowiasta – skarbnica witamin, minerałów, błonnika. Zjadając 150 gram kapusty zapewniamy naszemu organizmowi całodobową porcję niezwykle rzadkiej i ważnej dla zdrowia witaminy K. Błonnik, który jest podstawowym składnikiem kapusty sprzyja dobrej pracy układu wydalniczego – przy dietach odchudzających praca jelit jest często spowolniona i utrudniona, błonnik jest więc doskonałym sposobem na pozbycie się niepotrzebnych złogów zalegających w jelitach.
Do przygotowania zupy potrzebne są obrane, umyte i rozdrobnione warzywa: kapusta biała – 1 sztuka, marchew – 4 sztuki, jeden seler korzeń, jeden seler naciowy, pietruszka korzeń – 2 sztuki, por, cebula – 3 sztuki, pomidory – z puszki lub świeże. Można dodać również świeżą paprykę, natkę pietruszki oraz ulubione przyprawy – z wyjątkiem soli. Zupę należy gotować krótko, tak aby tylko lekko zmiękczyć warzywa. Dietę w której zupa kapuściana na odchudzanie odgrywa główną rolę stosuje się przez siedem dni. Dwa pierwsze to pięć posiłków złożonych wyłącznie z zupy – praktycznie można zjeść jej dowolną ilość. W kolejnych dniach do głównego posiłku można dodać kawałek chudego mięsa ugotowanego na parze lub ryby morskiej gotowanej w ten sam sposób lub upieczonej w folii bez dodatku soli. Podczas kuracji zupą traci się w ciągu tygodnia od dwóch do czterech kilogramów.
Kuracji nie wolno przedłużać, a następną powtórzyć można dopiero po 4 – 6 miesiącach.

abczdrowia.com.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here