Kminek należy do rodziny selerowatych, pochodzi on z Afryki północnej i ze znacznej części Europy. Możemy zaliczyć go do ziół i przypraw ponieważ liście, nasiona i korzeń są oczywiście jadalne. Pierwsze wzmianki o tej przyprawie, pochodzą z około roku 3000 przed naszą erą, co oznacza że jest to jedna z tych najstarszych przypraw uprawnych. Kminek to dwuletnia roślina, po tym jak wytworzy nasiona-obumiera. Sięga ona około 30-80 cm z liśćmi. Jest łatwo uprawianą rośliną, która woli raczej żyzną glebę i nasłonecznione miejsca. Posiada on słodkawy, lekko piekący smak. Kminek często jest mylony z kuminem, czyli „kminem rzymskim”. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. Przyprawa może zachować swój smak i aromat zamknięta w szczelnym opakowaniu. Przy gotowaniu, warto dodawać go pod koniec ponieważ, zbyt długo gotowany-zyskuje gorzki smak. Świetnym zastosowaniem jest dodawanie go do tłustych potraw(gęsina, kaczka) jak i do serów(Holenderski ser).chociaż używa się go też do serów smażonych. Kminek jest również dodawany do kiszonej kapusty, chleba żytniego, pasuje do zup takich jak grochowa czy kapuśniak. Są również przepisy które uwzględniają tą przyprawę w wypiekach- paluszki, paszteciki jak i niektóre ciasta i babeczki. Niektórzy używają go do alkoholi np. wódki. Podobnie jak inne zioła i przyprawy, możemy tu wymienić zdrowotne właściwości, kminek wspomaga trawienie i jest wiatropędny. Potrafi działać uspokajająco. Jest to po prostu przyprawa(zioło) która jest nie dość że zdrowa to jeszcze wszechstronnie wykorzystywana, i potrafi świetnie wzbogacić smak naszych potraw.

cialomarzen.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here