Lato jest dla większości z nas ulubioną porą roku, nie tylko dlatego, że większość z nas szykuję się w tym okresie na urlop i ma szansę oderwać się od codziennych obowiązków, a także w końcu się zrelaksować. Lato pachnie kolorami w garderobie i w jedzeniu. Najczęściej wybieramy wtedy produkty z owoców, pijemy mrożone soki, kawy czy herbaty, ale także wtedy jest wysyp owoców, które możemy kupić za grosze co w zimie jest niemożliwe i nie możemy sobie pozwolić, bo najzwyczajniej nas na to nie stać.
Świetnym pomysłem w okresie letnim będzie zrobienie sorbetu. Jak zrobić sorbet?

Jak zrobić sorbet?

jak zrobić sorbetSorbet to mrożony mus ze świeżych owoców. Sorbety przygotowuje się z miąższu i soku owocowego z dodatkiem wody, cukru oraz przypraw i ziół. Można go zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Sorbety z gotowych mrożonek owocowych przygotowuje się krócej. Do przygotowania sorbetów zamiast cukru można użyć gotowe przetwory owocowe i wymieszać je ze świeżymi owocami. Podstawą do wykonania pysznego sorbetu jest syrop cukrowy. Możemy kupić gotowy, ale najlepszy będzie jak zrobimy go samemu tym bardziej, że nie wymaga wielkich kosztów i jest bardzo prosty w wykonaniu. Syrop cukrowy zrobimy gotując wodę z cukrem. Poznamy, że jest gotowy jeśli będzie spływał z łyżeczki wąskim strumieniem.

Następnie do ostudzonego syropu dolewamy sok, dodajemy rozdrobniony miąższ, przyprawy i ewentualne zioła, odstawiamy do lodówki na 3 godziny, ale co 15 minut należy masę przemieszać, by równo stężała. Najsmaczniejsze są sorbety z owoców o wyrazistych smakach, ale możemy je również mieszać np. te słodkie z cytryną, która doda cierpkości i orzeźwienia. Jednak nie tylko w zimie możemy robić sorbety.

Jak zrobić sorbet z mrożonek?

Do przygotowania sorbetu można wykorzystać gotowe mrożonki owocowe. Zamrożone owoce miksujemy z syropem cukrowym i wstawiamy do zamrażarki. Tak przygotowanemu sorbetowi wystarczy 20 minut, aby ponownie zamarznąć. W tym czasie wystarczy zamieszać raz lub dwa. Kiedy mamy wiosnę i pełną zamrażalkę owoców bardzo łatwo opróżnimy ją kiedy zrobimy sorbety. Dzięki temu zrobimy dużo miejsca na kompletowanie kolejnych w nowym sezonie. Kiedy nie mamy ani mrożonych owoców, ani tych świeżych sezonowych, a akurat mamy zimę i ceny bomb witaminowych nie są przystępne możemy pokusić się o zrobienie sorbetu z naszych zasobów jakim są przetwory. Sorbety z przetworów są o tyle łatwiejsze w przygotowaniu, że nie potrzebujemy do nich syropu cukrowego, bo płyn z przetworów z powodzeniem nam go zastąpi.

Jak podawać sorbet?

Najlepiej sorbety podawać w pucharkach do lodów i z dodatkiem owoców z których jest zrobiony. Smaki doskonale się komponują i rewelacyjnie razem wyglądają. Sorbety są świetną alternatywą dla osób odchudzających się ponieważ smakują podobnie do lodów i tak samo świetnie chłodzą, ale są beztłuszczową formą więc są też o wiele zdrowsze od tradycyjnych lodów. Żeby uczynić formułę sorbetu na bardziej delikatną i zapewnić jej lepsze mrożenie w mniejszej temperaturze, można dodać odrobinę naparu z herbaty lub mięty. Doda to też bardziej odświeżającego aromatu naszemu deserowi.

Historia sorbetu

Legenda głosi, że sorbet wynaleziony został w pierwszym wieku naszej ery przez rzymskiego cesarza Nerona. Rozkazał on ponoć sprowadzać z wysokich gór śnieg, który podczas uczt mieszano z miodem i winem. Inna historia głosi, że podróżnik Marko Polo sprowadził ten deser z Chin. Sorbety podaję się w dobrych restauracjach nie tylko jako pyszny orzeźwiająco chłodzący deser, ale również między posiłkami żeby oczyścić podniebienie pomiędzy kolejnymi posiłkami, aby można było ocenić walory smakowe kolejnych dań. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno maszynkę do lodów jak i przygotować go bez jej użycia – wystarczy miksować parę razy mikserem podczas procesu zamrażania.

Sorbet jogurtowy

jak zrobić sorbetDla miłośników tradycyjnych lodów waniliowych można wykonać ich zdrowszy odpowiednik.
Sorbet jogurtowy, który jest prosty w wykonaniu i dużo zdrowszy. Do jego wykonania będziemy potrzebować 3 białka z jajek, 3 łyżki cukru ( nie musi być biały z powodzeniem sprawdzi się zdrowsza alternatywa cukier trzcinowy), kubeczek jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe. Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po łyżce jogurtu i wiórki i mieszać. Włożyć do foremki i zmrozić. Mieszać kilkakrotnie w trakcie zamrażania. Jeśli posiadamy w domu dobry blender bądź wyciskarkę do owoców to zrobienie sorbetu będzie dziecinnie proste.

Możemy do niego wrzucić same mrożone owoce i dzięki temu mamy pewność, że zrobiłyśmy lody pozbawione cukru (poza tym, który znajduję się w owocach) lub dodać do nich kilka łyżek jogurtu naturalnego tutaj też mamy pole do popisu. Możemy wybrać taki z obniżoną zawartością tłuszczu, taki który wcale go nie zawiera, bez laktozy ( dobra wiadomość szczególnie dla osób uczulonych na laktozę, które musiały sobie odmawiać tradycyjnych lodów), ale doskonale nada się także kilka zamrożonych kostek mleka kokosowego. Właściwie każdy może sobie przygotować ten deser i bez końca go modyfikować jak tylko chce co daje nam nieskończone pole do popisu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here