Zwalcz kilogramy, popraw zdrowie i poznaj smaczne przepisy

Dieta 1500 kalorii jest urozmaicona i pozwala najeść się do syta. Dzienny jadłospis składa się z pięciu posiłków tak skomponowanych, by dostarczyły organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Możesz być spokojna, dieta 1500 kalorii to zdrowy sposób odchudzania.

Przyjemne z pożytecznym – to właśnie dieta 1500 kcal

Dieta opiera się na 5 regularnych, małych objętościowo posiłkach, jedzonych w odstępie 3-4 godzin, przy czym kolacja powinna być zjedzona na co najmniej 3 godziny przed snem.

W jaki sposób ułożyć swój własny plan żywienia?

Aby ułożyć swój własny plan żywieniowy trzeba znać podstawowe zasady. Zaliczamy do nich: regularne spożywanie 4–6 posiłków w ciągu dnia, w równych odstępach czasowych, co 2–4 h. Mogą być to trzy posiłki główne z dwiema mniejszymi przekąskami, bądź mniejsze objętościowo posiłki o podobnej kaloryczności; niepomijanie śniadania, a spożycie go do 40–60 minut po wstaniu z łóżka. Jak zatem powinien wyglądać plan na diecie 1500 kalorii?

co powinno się znaleźć w diecie 1500 kalorii

  1. przed śniadaniem warto wypić szklankę wody mineralnej, aby nawodnić organizm po nocy oraz przygotować organizm do posiłku;
  2. spożywanie kolacji dwie godziny przed snem,
  3. spożywanie ok. 500–1000 g warzyw dziennie, w postaci surowej, gotowanej na parze lub pieczonych,
  4. spożywanie ok. 300 g owoców, najlepiej świeżych i w skórce np. jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki;
  5. pieczywo, ryże, kasze, makarony i płatki możliwe najmniej przetworzenie,
  6. spożywanie zdrowych tłuszczów w postaci ok. 2 łyżek oleju roślinnego dodanego do gotowych potraw takich jak makaron czy grubo siekane surówki
  7. preferowane sposoby obróbki termicznej żywności to spożywanie na surowo, gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie, grillowanie lub smażenie bez lub z małą dodanego tłuszczu;
  8. mięso powinno być chude – drób, indyk bez skóry, czy też cielęcina, chuda wołowina lub jagnięcina, jak również chude i tłuste ryby min. dwa razy w tygodniu.
  9. eliminujemy z diety tłuszcze zwierzęce dodane w postaci słoniny, boczku, łoju wołowego, smalcu;
  10. spożywanie min. trzech porcji mleka 2% (200 ml) lub mlecznych napojów fermentowanych o naturalnym smaku i zawartości tłuszczu do 2%,
  11. rezygnacja z tłuszczów zemulgowanych w postaci masła extra oraz śmietankowego i w postaci tłustych śmietan (ponad 18%).
  12. ograniczenie dosładzania potraw, spożywania słodyczy,
  13. wypijanie ok. 1,5 l wody średnio zmineralizowanej lub zamiennie z zieloną czy białą herbatą,
  14. można spożywać również warzywne soki;
  15. kawa w ilości ok. 2 filiżanki dziennie,

Sport i odpowiednie nawodnienie – gwarancja sukcesu

Zachowajmy odpowiednie proporcje makroskładników w swojej diecie 1500 kalorii. Zaopatrujmy organizm w 77 gramów pełnowartościowego białka, około 200g węglowodanów, 40 gramów kwasów tłuszczowych oraz 25 gramów błonnika ułatwiającego proces odchudzania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here