Chcesz zaskoczyć rodzinę wyśmienitym, a zarazem nietrudnym w przygotowaniu daniem. Wątroba wieprzowa w sosie stanowi więc idealny przepis dla ciebie. Do jej przygotowania potrzeba oczywiście głównego, tytułowego składnika w ilości 500g, oraz marynatę z mleka, liście laurowe, 2 cebule, 2 kostki rosołowe, pieprz, ziele angielskie oraz olej. Wątroba musi zostać najpierw dobrze umyta i oczyszczona. Następnie należy ją pokroić na plastry, zalać marynatą, a następnie włożyć do lodówki na ok. 3 godziny lub dla lepszego efektu nawet na całą noc. Po odcedzeniu, wątroba powinna być obsypana mąką i przysmażona na złotawy kolor, a następnie przełożona do garnka i zalana bulionem. Podsmażoną cebulę należy dodać do garnka razem z innymi przyprawami – pieprzem, solą, liściem laurowym i dusić tak przez 15 minut. Jest to danie, które przyrządzisz w niecałą godzinę, a przy odrobinie wprawy nawet w ciągu 30 minut. Proporcje należy oczywiście dobierać mając na uwadze liczbę członków rodziny czy też gości. Ładnie podane danie może zachwycić oraz oczarować nawet największych smakoszy.

silawnas.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here