Od zawsze głównym składnikiem diety, na którym opierał się nasz codzienny jadłospis były węglowodany, które stanowiły źródło energii. Trudno byłoby wyobrazić sobie dietę, w której zawartość procentowa białka czy tłuszczów mogłaby przekraczać wartość węglowodanów. Coraz częściej spotyka się jednak w modzie taki model żywienia, w którym węglowodany nie stanowią wcale większości, a górują białko i tłuszcze. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/losos-z-awokado-i-jajkiem-pozywne-zdrowe-danie-odchudzajace/ 

Dieta niskowęglowodanowa – białko i tłuszcze w roli głównej 

Dieta, która obfituje w węglowodany ma zapewnić nam nie tylko doskonale samopoczucie, ale też dostarczenie energii na cały dzień. Jak więc jest możliwe to, że wiele osób po spożyciu posiłku bogatego węglowodany odczuwa zmęczenie i brak chęci do zrobienia czegokolwiek? 

Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie ma zaleceń żywieniowych idealnych dla wszystkich. Są osoby które po spożyciu Węgrów doświadczają zaburzeń gospodarki węglowodanowej insulinowe. Zaburzenie tego rodzaju bardzo często posiadają charakter urojony i pozostają niezdiagnozowane, prowadząc do rozwoju insulinooporności, a nawet cukrzycy. 

Z powodu tego faktu narodziła się idea dotycząca diety opartej na białku i tłuszczach. Dla wielu osób okazała się być lepszym rozwiązaniem, niż spożywanie rano węglowodanów. 

Dla kogo zalecana jest dieta niskowęglowodanowa? 

Dieta niskowęglowodanowa zalecana jest głównie w celach profilaktyki cukrzycę, ale jest też Dobrym sposobem na zwiększenie efektywności leczenia już rozwinięte i cukrzycy. Jest to również dobry sposób na redukcję masy ciała, a także zminimalizowanie zaburzeń hormonalnych. Zarówno białko, jak i tłuszcze niezbędne są do syntezy wielu hormonów steroidowych i peptydowych. 

Należy więc zmienić myślenie dotyczące tego, że tłuszcze mają tylko negatywny wpływ na nasz organizm. Jeżeli są one wartościowe, czyli nienasycone, wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, więc nie należy ograniczać ich spożywania, nawet na diecie odchudzającej. 

Najlepszy posiłek białkowo-tłuszczowy – łosoś z  awokado i jajkiem 

Należy sięgać po różne źródła białka. Najlepszymi są ryby, mięsa, strączki, a także zboża. Podobnie jest w przypadku tłuszczów. Preferowane są tłuszcze roślinne, które pochodzą z olejów nierafinowany, awokado czy orzechów, ale dobrej jakości masło również nikomu nie zaszkodzi. 

Posiłek stanowi oczywiście doskonałe uzupełnienie każdego rodzaju diety, więc śmiało możemy włączyć poniższe zdanie do swojego jadłospisu. Takim daniem jest awokado z wędzonym łososiem i jajkiem. Przepisy na ten przepyszny posiłek możemy znaleźć w internecie. 

Zobacz też: http://www.galax-sport.pl/zamiennik-chleba-najlepszy/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here